Zdrowe rolnictwo ma przyszłość

www.kreciarobota.com.pl

Jemy wszyscy, a jakość żywności ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie, poziom życia i wiele innych spraw. To, co zjadamy nie powinno nam być obojętne, ponieważ konsekwencje złego odżywiania bywają opłakane.

Jednym z popularnych postulatów w ostatnich latach jest sięganie po żywność ekologiczną. Mowa tu o roślinach jadalnych pochodzących ze zdrowych upraw, o jajach z wolnego wybiegu, o mleku od krowy, która jadła świeżą trawkę na pastwisku.

Przybywa także ekologicznych gospodarstw rolnych, które w Europie mogą nawet liczyć na finansowe wsparcie z Unii Europejskiej i pewne formalne przywileje. Jakie znaczenie taka żywność powinna mieć w życiu tych, którzy chcą żyć w zgodzie z modą na bycie eko? Jest to jeszcze jedna okazja, by wykazać się na tym odcinku i zrobić coś dobrego dla nas samych.

W tym konkretnym przypadku ekologia ma jednak swoją cenę – rozumianą całkiem dosłownie jako koszty ekonomiczne. Otóż żywność ze zdrowych, certyfikowanych upraw jest znacznie droższa niż ta, którą kupuje większość konsumentów.